poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną



To taka trochę inna wersja tych PIEROGÓW. Biedniejsza o cebulę, bogatsza o więcej sera i natkę pietruszki, robię je raczej dla dzieci, my wolimy wersję z cebulką - ja zwłaszcza do polania po pierogach :) 



Farsz
  • Woreczek kaszy gryczanej 
  • 250g twarogu półtłustego
  • natka pietruszki
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Ciasto
  • 300g mąki pszennej
  • 150g mąki pełnoziarnistej
  • gorąca woda
  • 1/3 łyżeczki soli
  • masło

Kasze gotujemy wg zaleceń producenta, u mnie Lubella 6 minut. Po ugotowaniu przesypujemy do miseczki i zostawiamy by ostygła. dodajemy posiekaną natkę (ok 1/3 pęczka), twaróg, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy rozgniatając widelcem. Maki na ciasto mieszamy ( u mnie pełnoziarnista to Lubella 3 zboża) z solą i dolewamy wody około 1,5 szklanki ale trzeba ocenić ile mąka przyjmie. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy, pod przykryciem by odpoczęło ok 5 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąki pszennej w razie potrzeby, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Układać np na stolnicy podsypanej mąką. Do dużego garnka nalać wody. lekko posolić i zagotować. Pierogi wrzucać partiami  na gotującą się wodę, zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna i gotować około 3minuty od wypłynięcia. Wyjmować do dużej miski łyżką cedzakową i  polewać roztopionym masłem żeby się nie skleiły






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz