Na około 35sztuk
- Woreczek kaszy gryczanej
- 200g twarogu półtłustego
- 4 cebule
- olej
- pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 150g mąki pełnoziarnistej
- gorąca woda
- 1/3 łyżeczki soli
Kasze gotujemy wg zaleceń producenta, u mnie Lubella 6 minut. Po ugotowaniu przesypujemy do miseczki i zostawiamy by ostygła. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju i połowę dodajemy do kaszy starając się nie nabierać za dużo tłuszczu ( pozostała połowa będzie do polewania po ugotowaniu pierogów), na koniec dodajemy twaróg, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy rozgniatając twaróg widelcem. Maki na ciasto mieszamy ( u mnie pełnoziarnista to Lubella 3 zboża) z solą i dolewamy wody około 1,5 szklanki ale trzeba ocenić ile mąka przyjmie. Wyrabiamy elastyczne ciasto i zostawiamy na podsypanej mąką stolnicy, pod przykryciem by odpoczęło ok 5 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąki pszennej w razie potrzeby, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Układać np na stolnicy podsypanej mąką. Do dużego garnka nalać wody. lekko posolić i zagotować. Pierogi wrzucać partiami na gotującą się wodę, zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna i gotować około 3minuty od wypłynięcia. Wyjmować do dużej miski łyżką cedzakową i od razu polewać pozostałym tłuszczem żeby się nie skleiły lub bezpośrednio na talerze i podawać z cebulką. Jeśli nakładamy do miski między każdą partią podrzucić.
Fajny przepis :) Polecam też mój na pierogi z mąki gryczanej:) Pierogi smakują jak tradycyjne, ładnie się kleją i nie rozpadają się! A dzięki siemieniu lnianemu mają piękny, niecodzienny wygląd :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicaljune.pl/pierogi-z-maki-gryczanej-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/