piątek, 4 kwietnia 2014

Zupa z rzodkiewki


Chyba każdy kto pierwszy raz słyszy o tej zupie myśli "gotowana rzodkiewka??????? Jak to tak, blee.." Ano tak i wcale nie blee. Bardzo delikatna, wiosenna i dzieciom posmakowała 

Na mały garnuszek, ok 4 porcje
  • 1,5 pęczka  rzodkiewki 
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • pieprz czarny, sól
  • udko kurczaka
  • ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa
  • gęsta śmietana 18%
  • jajka ugotowane na twardo
 Udko ugotować na wolnym ogniu razem z zielem angielskim, liściem laurowym i przyprawą rosołową. Dodać pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotować do miękkości.1 pęczek rzodkiewki pokroić w plasterki wrzucić do zupy pod sam koniec gotowania, razem z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Gotować 3-5 minut, nie więcej. Doprawić, zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem, posypać świeżym posiekanym szczypiorkiem oraz plasterkami surowej rzodkiewki ( dla dzieci była wersja bez surowej rzodkiewki, ale jak które lubi)




 Wiosenne zupy

3 komentarze:

  1. jadłam :) ale jakoś nie zakochałam się w tej zupie, może dlatego, że nie przepadam za sama rzodkiewką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to mówią "są gusta i guściki" ;) Sama też mam inne ulubione zupy, ale ta zdaje się być zdecydowanie najbardziej wiosenna i warto wypróbowania :)

      Usuń
  2. Interesująca, bardzo interesująca....mam sporo rzodkiewki, bo mąż wysiewa zawsze w końcu lata jeszcze raz więc wypróbuje ten przepis. I będzie to zupa nie jesienna, ale wiosenna.

    OdpowiedzUsuń