- kości na wywar
- ziemniaki ok 5-6
- marchew ok 2-3
- duża cebula
- 2 pęczki szczawiu
- 1 pęczek botwinki
- pietruszka nać, koperek, szczypiorek
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa rosołowa
- pieprz czarny, lubczyk
- gęsta śmietana 18%
- jajka ugotowane na twardo
Kości zagotować na małym gazie z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Po około 30 minutach dodać pokrojone w słupki ziemniaki i marchew. Całość gotować do miękkości warzyw ( ok 20 minut). Dodać pokrojoną botwinę oraz szczaw, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę rosołową. Gotować 10 minut, dodać posiekane zieleniny ( trochę szczypiorku zostawić) i przyprawy. Po zdjęciu z gazu zupę zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz