środa, 2 kwietnia 2014

Zupa ze szczawiem i botwinką


  •  kości na wywar
  • ziemniaki ok 5-6
  • marchew ok 2-3
  • duża cebula
  • 2 pęczki szczawiu
  • 1 pęczek botwinki
  • pietruszka nać, koperek, szczypiorek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa rosołowa
  • pieprz czarny, lubczyk
  • gęsta śmietana 18%
  • jajka ugotowane na twardo

Kości zagotować  na małym gazie z cebulą pokrojoną w kosteczkę. Po około 30 minutach dodać pokrojone w słupki ziemniaki i marchew. Całość gotować do miękkości warzyw ( ok 20 minut). Dodać pokrojoną botwinę oraz szczaw, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę rosołową. Gotować 10 minut, dodać posiekane zieleniny ( trochę szczypiorku zostawić) i przyprawy. Po zdjęciu z gazu zupę zaprawić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym szczypiorkiem



Wiosenne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz