- Duży płaski płat boczku bez skóry
- czosnek*
- olej
- majeranek*
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- papryka ostra
- sól
Boczek od strony odciętej skóry delikatnie nacinamy w kilku miejscach tworząc kratkę. Nacięcia nie muszą być głębokie. Olej mieszamy z przyprawami, czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do marynaty. Marynata powinna być dosyć gęsta. Mięso nacieramy dokładnie z obu stron i odkładamy do lodówki najlepiej na 24h. Następnego dnia zwijamy z boczku rulon i związujemy, układamy w brytfannie i pieczemy w 200st. Czas pieczenia zależny jest od wielkości boczku - godzina na każdy kilogram. W połowie pieczenia boczek obracamy. Na koniec przekładamy boczek na płaską blaszkę i odstawiamy do wyłączonego, ale ciągle nagrzanego piekarnika żeby tam ostygł jednocześnie dopiekając górę
* Duuuużo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz