- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg rabarbaru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, następnie olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stale miksując przesiewamy do masy. Umyty rabarbar kroimy na małe kawałeczki ( nie trzeba obierać), dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką tartą. Użyłam kwadratowej formy wielkości 2/3 klasycznej blachy, równie dobra będzie tu tortownica. Z klasycznej blachy ciasto może wyjść za niskie. Piec godzinę w 170 stopniach, podawać obsypane cukrem pudrem
Ah! Rabarbar za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńSezon zaczęty, nic tylko robić! :)
UsuńTakie ciasta uwielbiam i najczęściej robię. Z rabarbarem uwielbiam, niedawno się do niego przekonałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
oj ja już czekam z niecierpliwością na rabarbar i mam zamiar upiec właśnie takie pyszne ciacho :))
OdpowiedzUsuńNo weźcie dajcie TANIE I SZYBKIE (szczególnie tanie)przepisy na CIASTKA a nie "tanie i szybkie" a wcale nie są ja mam w domu tylko jajka i mąkę aa i trochę margaryny postawcie się w mojej sytuacji a wypłata Ohoho po-szła!więc w sklepie to mogę klamkę ucałować! -,-!
OdpowiedzUsuńPrzepis jest "PROSTY I SZYBKI" czy tani to nie mi oceniać jak dla kogo :) Jak masz jajka to białka plus trochę cukru i masz bezy :))
UsuńAle jaka to ma być mąka?? Byłem w sklepie, a tam z siedem rodzajów mąk :(
OdpowiedzUsuńPszenna, przepis uzupełniłam
Usuń