- 2 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- 250g brukselki
- miseczka mieszanki jarzyn - u mnie "zupa 6 składnikowa"
- pietruszka nać, koperek, szczypiorek, por
- ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa, pieprz
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżeczka masła
- opcjonalnie śmietana 18%
Marchew kroimy w słupki, ziemniaki w dużą kostkę. Zagotowujemy wraz z zielem angielskim, liściem laurowym oraz przyprawą rosołową. Pozostałe warzywa miałam mrożone więc dodałam je po około 5 minutach, na dużym gazie doprowadziłam do wrzenia, następnie po dodaniu poszatkowanej zieleniny gotowałam przez około 15 minut na małym. Pod koniec dodałam czubate łyżki kaszy manny oraz masło, doprawiłam. Gotowałam około 5 minut. Zupa była gęsta i smaczna bez dodatków, aczkolwiek ja jestem smakoszem śmietany więc swoją porcje w talerzu zaprawiłam kleksem gęstej 18%
Nominuję Ciebie i Twojego bloga do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji: http://kuchniapodlipami.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award-2014.html
OdpowiedzUsuńWłaśnie w takiej wersji pamiętam brukselkę z dzieciństwa :D Taka zupka jest pyszna :))
OdpowiedzUsuń