środa, 9 kwietnia 2014

Zupa koperkowa z drobiowymi kluseczkami


  • 2 marchewki
  • 6-7 ziemniaków
  • koperek
  • cebula
  • kawałek pora
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • przyprawa rosołowa, pieprz czarny, lubczyk
  • śmietana 18%

  • opcjonalnie rosół, ja miałam zamrożoną porcję z niedzielnego 
  • opcjonalnie rzeżucha do posypania 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • jajko

Marchew i ziemniaki kroimy, zalewamy wodą i dodajemy rosół. Cebule nacinamy i nabijamy liśćmi laurowymi - testuje patent z nowej książki kucharskiej ;) Dodajemy ziele angielskie, drobno pokrojonego pora i połowę posiekanego koperku*. Gotujemy do miękkości warzyw czyli około 20 minut. Przygotowujemy kluseczki - fileta drobno kroimy i blenderujemy, mieszamy z jajkiem i kaszą manną. Dwie małe łyżeczki moczymy w gorącej zupie ( inaczej kluseczki będą źle się ściągać), na jedną nakładamy porcję masy kluseczkowej, pomagając sobie drugą ściągamy do zupy formując kluseczki-pulpeciki. Między każdym pulpetem moczymy łyżeczki. Gdy kluseczki się gotują dodajemy pozostałą część posiekanego kopru, doprawiamy i gotujemy do wypłynięcia wszystkich klusek plus jeszcze około 5 minut. Po ugotowaniu zaprawiamy śmietaną 18%



Zupa w wersji ekskluzywnie wiosennej, posypana rzeżuchą :)




*Mam własny więc trudno mi ocenić ilość. Patrząc na sklepowe pęczki użyłabym do tej zupy około 3-4



 Wiosenne zupy      Rzeżucha na talerzach

1 komentarz:

  1. koperkowa <3 to smak mojego dzieciństwa :) najlepsza zupa

    OdpowiedzUsuń