- 4 buraki
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- liście laurowe, ziele angielskie
- przyprawa rosołowa lub susz warzywny
- kawałek pora
- gałązka lubczyku
- pęczek pietruszki
- koperek
- pieprz czarny, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól
- łyżka śmietany 18%
- oliwa
- ser feta
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, polewamy lekko oliwą i podpiekamy 10 minut w 200st w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy ziemniaki w kostkę, marchew w grube plastry. Dorzucamy do buraków, mieszamy i pieczemy 30 minut w 180st. W tym czasie zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżki przyprawy rosołowej lub 3 suszu warzywnego, kawałek pora pokrojonego w krążki i posiekane liście lubczyku. Wywar powinien się lekko gotować, po ugotowaniu przecedzamy przez sitko. Upieczone warzywa dodajemy do wywaru, czosnek przeciskamy przez praskę i gotujemy około 20-30 minut ( do miękkości warzyw). Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z pokruszoną fetą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz