czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa z buraków


  • 4 buraki
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • przyprawa rosołowa lub susz warzywny
  • kawałek pora
  • gałązka lubczyku
  • pęczek pietruszki
  • koperek
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól
  • łyżka śmietany 18%
  • oliwa
  • ser feta

Buraki obieramy, kroimy w kostkę, polewamy lekko oliwą i podpiekamy 10 minut w 200st w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy ziemniaki w kostkę, marchew w grube plastry. Dorzucamy do buraków, mieszamy i pieczemy 30 minut w 180st. W tym czasie zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżki przyprawy rosołowej lub 3 suszu warzywnego, kawałek pora pokrojonego w krążki i posiekane liście lubczyku. Wywar powinien się lekko gotować, po ugotowaniu przecedzamy przez sitko. Upieczone warzywa dodajemy do wywaru, czosnek przeciskamy przez praskę  i gotujemy około 20-30 minut ( do miękkości warzyw). Po ugotowaniu dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z pokruszoną fetą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz