niedziela, 6 kwietnia 2014

Ziemniaczki w panierce z kaszy manny


Bardzo chrupiące, super alternatywa dla frytek 

  • ziemniaki
  • kasza manna
  • olej
  • sól


Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części (lub więcej w zależności od wielkości), gotujemy 5 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy ziemniaki na dużą blachę do pieczenia.Ziemniaki muszą być ułożone obok siebie nie na sobie. Polewamy niewielką ilością oleju, solimy ( można użyć też innych ulubionych ziół, to jest przepis na podstawową wersję)  i posypujemy kaszą manną tak żeby pokryła wszystkie ziemniaki. Mieszamy np drewnianą łyżką, brzegi ziemniaków mogą się lekko postrzępić. Ponownie posypujemy kaszą manną. Na moją blachę użyłam mniej więcej 2-3 łyżki kaszy manny. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika co najmniej godzinę w 220st. Po połowie pieczenia ziemniaki przewracamy i powtarzamy to później co około 10 minut. Czas pieczenia można wydłużyć w zależności od pożądanego stopnia przypieczenia




2 komentarze:

  1. Super panierka :) takiej jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo polecam! Miękkie ziemniaki w mega chrupkiej panierce :)

    OdpowiedzUsuń