środa, 23 kwietnia 2014

Kartoflanka z kaszą jaglaną


  • ok 9-10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • pęczek natki  pietruszki
  • pęczek koperku
  • gałązka lubczyku
  • ok 200g wędzonego boczku
  • 50g kaszy jaglanej
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • przyprawa rosołowa, majeranek, pieprz czarny

Boczek kroimy w drobną kostkę, marchew w plastry, ziemniaki w kostkę, pietruszkę w plastry lub większe kawałki, z lubczyku obrywamy listki i drobno siekamy. Składniki gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym około 10minut. Kasze jaglaną opłukujemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem , dodajemy do zupy i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę i przyprawy, wyławiamy kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Odlewamy około dwie chochelki zupy do blendera, starając nałożyć po równo wszystkich warzyw - dzieci moje nie przepadają za pietruszką dlatego akurat do tej zup pokroiłam ją na większe kawałki by na tym etapie całą wyłowić ;) Blenderujemy i odlewamy do zupy żeby ją zagęścić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz