Zupa ekspresowa... tak się zamyśliłam o pulpetach, że kompletnie zapomniałam co zazwyczaj daje do ogórkowej - natka, koperek, czosnek - tym razem brak, ale i tak wyszła pyszna. Zazwyczaj nie mieszam ziemniaków z ryżową wkładką, ale czasem można zrobić wyjątek i ten okazał się wyjątkowo pyszny. Myślę, że można zrobić więcej pulpetów i nawet pominąć ziemniaki bo ogórkowa z ryżem okazała się bardzo smaczna
- 500g ogórków kiszonych startych
- 3-4 ziemniaki
- marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 200g zmielonej łopatki wieprzowej
- 200g ugotowanego białego ryżu
- ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa, czarny pieprz
- pieprz ziołowy, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
- śmietana
Mięso mieszamy z ryżem, pieprzem ziołowym, cayenne i gałką muszkatołową. Dobrze ściskając formujemy pulpety ( polecam zmoczyć w zimnej wodzie dłonie). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i seler drobno blenderujemy. Warzywa wkładamy do garnka razem z pulpetami, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą i zagotowujemy. Na wolnym ogniu gotujemy około 20minut, dodajemy ogórki, przyprawę rosołową i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem i zaprawiamy śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz