poniedziałek, 5 maja 2014

Zupa ogórkowa z pulpetami

 Zupa ekspresowa... tak się zamyśliłam o pulpetach, że kompletnie zapomniałam co zazwyczaj daje do ogórkowej - natka, koperek, czosnek - tym razem brak, ale i tak wyszła pyszna. Zazwyczaj nie mieszam ziemniaków z ryżową wkładką, ale czasem można zrobić wyjątek i ten okazał się wyjątkowo pyszny. Myślę, że można zrobić więcej pulpetów i nawet pominąć ziemniaki bo ogórkowa z ryżem okazała się bardzo smaczna


  • 500g ogórków kiszonych startych 
  • 3-4 ziemniaki 
  •  marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 200g zmielonej łopatki wieprzowej 
  • 200g ugotowanego białego ryżu 
  • ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa rosołowa, czarny pieprz
  • pieprz ziołowy, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa 
  • śmietana

Mięso mieszamy z ryżem, pieprzem ziołowym, cayenne i gałką muszkatołową. Dobrze ściskając formujemy pulpety ( polecam zmoczyć w zimnej wodzie dłonie). Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i seler drobno blenderujemy. Warzywa wkładamy do garnka razem z pulpetami, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą i zagotowujemy. Na wolnym ogniu gotujemy około 20minut, dodajemy ogórki, przyprawę rosołową i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po ugotowaniu doprawiamy pieprzem i zaprawiamy śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz