Mój ulubiony!
- 2,5 kg jabłek
- 2 kubki mąki
- 2 kubki kaszy manny
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 30g cynamonu
- tłuszcz i bułka tarta do formylub papier do pieczenia
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy ogryzki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Składniki sypkie mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Formę do pieczenia smarujemy grubo tłuszczem, podsypujemy bułką tartą i zasypujemy 1/3 mieszanki, na to wykładamy połowę jabłek, dajemy drugą część sypkiej mieszanki, resztę jabłek i kończymy sypką częścią. Na wierzch ciasta kładziemy masło pokrojone w cienkie plasterki ( w oryginalnym przepisie jest starte na tarce - mi się to nigdy nie udało ;) ). Piec około godziny w 180st
Ostatnia warstwa jabłek
Nie ma potrzeby obierania,aczkolwiek można jeśli tak wolimy
Nie odlewaj soku z jabłek. Podczas wykładania ich na ciasto mieszaj, aby sok trafił na blachę
Propozycja podania z bitą śmietaną :)
Ostatnia warstwa jabłek
Ostatnia warstwa sypkiego ciasta
Ciasto wykończone
Jabłecznik po upieczeniu
Nie ma potrzeby obierania,aczkolwiek można jeśli tak wolimy
Nie odlewaj soku z jabłek. Podczas wykładania ich na ciasto mieszaj, aby sok trafił na blachę
Propozycja podania z bitą śmietaną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz