wtorek, 8 kwietnia 2014

Jabłecznik sypany



Mój ulubiony!


  • 2,5 kg jabłek
  • 2 kubki mąki
  • 2 kubki kaszy manny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 30g cynamonu
  • tłuszcz i bułka tarta do formylub papier do pieczenia


Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy ogryzki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Składniki sypkie mieszamy w misce i dzielimy na 3 części. Formę do pieczenia smarujemy grubo tłuszczem, podsypujemy bułką tartą i zasypujemy 1/3 mieszanki, na to wykładamy połowę jabłek, dajemy drugą część sypkiej mieszanki, resztę jabłek i kończymy sypką częścią. Na wierzch ciasta kładziemy masło pokrojone w cienkie plasterki ( w oryginalnym przepisie jest starte na tarce - mi się to nigdy nie udało ;) ). Piec około godziny w 180st


Ostatnia warstwa jabłek
Ostatnia warstwa sypkiego ciasta 

Ciasto wykończone 

Jabłecznik po upieczeniu



Nie ma potrzeby obierania,aczkolwiek można jeśli tak wolimy

Nie odlewaj soku z jabłek. Podczas wykładania ich na ciasto mieszaj, aby sok trafił na blachę


Propozycja podania z bitą śmietaną :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz