środa, 23 kwietnia 2014

Pierogi ruskie



 "Nie powiem mojej mamie, że najlepsze pierogi jakie jadłem robi moja koleżanka, a nie ona"

Ta koleżanka to ja :)  Moje pierogi  to zawsze odrobina więcej ziemniaków od twarogu, koniecznie z dużą ilością mocno podsmażonej nie tylko zrumienionej cebulki wewnątrz i dużą ilością pieprzu ziołowego. Cały farsz jedynie rozgnieciony nie zmielony, można trafić na większy kawałek ziemniaka i widać w nim twaróg :) Oblany sporą ilością tłuszczyku by się nie sklejały ( nadmiar zostaje w misce lub na talerzu ;) ) i przysmażoną cebulą. Pierogi ruskie czyli Polsko Ukraińska  tradycja - nie mylić z Rosyjskimi, wtedy by to były pierogi rosyjskie. Nazwa ruskie pochodzi od Rusi Czerwonej :) My UWIELBIAMY! :)



Farsz
  • około 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około kilogram białego sera półtłustego
  • 5 cebul 
  • olej
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól
Ciasto
  • około 1kg mąki pszennej
  • około 500g maki żytniej
  • około 5 szklanek gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki soli


  • olej
  • kilka cebul


Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy widelcem. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy twaróg i całość jeszcze raz mieszamy rozgniatając widelcem. Doprawiamy obficie pieprzem ziołowym, reszta mniej pod nasz smak. Farsz dobrze wymieszany, lekko ugnieciony najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Mąkę pszenną mieszam z mąką żytnią, dodaje soli i wlewam gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto i odkładam przykryte miską na około 5 minut. W tym czasie możemy przygotować cebulę do polewania. Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką pszenną. Wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Układać np na stolnicy podsypanej mąką. Do dużego garnka nalać wody. lekko posolić i zagotować. Pierogi wrzucać partiami  na wolno gotującą się wodę, zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna i gotować około 3minuty od wypłynięcia. Wyjmować do dużej miski łyżką cedzakową i od razu polewać tłuszczem żeby się nie skleiły lub bezpośrednio na talerze i podawać z cebulką. Jeśli nakładamy do miski między każdą partią podrzucić. Następnego dnia pierogi można odsmażać





2 komentarze: