Ta koleżanka to ja :) Moje pierogi to zawsze odrobina więcej ziemniaków od twarogu, koniecznie z dużą ilością mocno podsmażonej nie tylko zrumienionej cebulki wewnątrz i dużą ilością pieprzu ziołowego. Cały farsz jedynie rozgnieciony nie zmielony, można trafić na większy kawałek ziemniaka i widać w nim twaróg :) Oblany sporą ilością tłuszczyku by się nie sklejały ( nadmiar zostaje w misce lub na talerzu ;) ) i przysmażoną cebulą. Pierogi ruskie czyli Polsko Ukraińska tradycja - nie mylić z Rosyjskimi, wtedy by to były pierogi rosyjskie. Nazwa ruskie pochodzi od Rusi Czerwonej :) My UWIELBIAMY! :)
Farsz
- około 1,2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- około kilogram białego sera półtłustego
- 5 cebul
- olej
- pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól
- około 1kg mąki pszennej
- około 500g maki żytniej
- około 5 szklanek gorącej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- olej
- kilka cebul
Obrane ziemniaki gotujemy, rozgniatamy widelcem. Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy twaróg i całość jeszcze raz mieszamy rozgniatając widelcem. Doprawiamy obficie pieprzem ziołowym, reszta mniej pod nasz smak. Farsz dobrze wymieszany, lekko ugnieciony najlepiej odstawić na całą noc do lodówki. Mąkę pszenną mieszam z mąką żytnią, dodaje soli i wlewam gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto i odkładam przykryte miską na około 5 minut. W tym czasie możemy przygotować cebulę do polewania. Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Ciasto rozwałkować podsypując mąką pszenną. Wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Układać np na stolnicy podsypanej mąką. Do dużego garnka nalać wody. lekko posolić i zagotować. Pierogi wrzucać partiami na wolno gotującą się wodę, zamieszać drewnianą łyżką żeby nie przywarły do dna i gotować około 3minuty od wypłynięcia. Wyjmować do dużej miski łyżką cedzakową i od razu polewać tłuszczem żeby się nie skleiły lub bezpośrednio na talerze i podawać z cebulką. Jeśli nakładamy do miski między każdą partią podrzucić. Następnego dnia pierogi można odsmażać
Uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pierogi jakie w życiu jadłam są Twoje:)
OdpowiedzUsuń