- 2 średnie marchewki
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru
- 3 jajka
- 175ml oleju słonecznikowego
- 60g orzechów włoskich
- 280g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- kremówka 30-36%
- 50g cukru pudru
- Almette owocowy
- garstka migdałów w płatkach
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać.
Banany zgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać w
misce. Ciasto nakładać do pełna foremek ( nie rosną tak dużo jak klasyczne babeczki i 3/4 formy będzie za mało). Piec około 15-20 minut w 180st. Można jeść same, posmarowane ubitą śmietaną z cukrem pudrem, albo serkiem almette owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz