wtorek, 1 kwietnia 2014

Babeczki marchewkowe



  • 2 średnie marchewki
  • 2 dojrzałe banany
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 175ml oleju słonecznikowego
  • 60g orzechów włoskich
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • kremówka 30-36%
  • 50g cukru pudru
lub
  • Almette owocowy
  • garstka migdałów w płatkach
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekać. Banany zgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać w misce. Ciasto nakładać do pełna foremek ( nie rosną tak dużo jak klasyczne babeczki i 3/4 formy będzie za mało). Piec około 15-20 minut w 180st. Można jeść same, posmarowane ubitą śmietaną z cukrem pudrem, albo serkiem almette owocowym.




Marchew w roli głównej 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz