piątek, 18 kwietnia 2014

Krucha tarta z jabłkami American apple pie



Kruche ciasto
  • 125g miękkiego masła
  • 250g mąki
  • 120g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz
  • 6-7 jabłek
  • 20g cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cynamonu 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 

Składniki na ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Formę do tarty smarujemy margaryną i podsypujemy bułką tartą, wyklejamy spód i boki 2/3 ciasta. Podpiekamy w 180st przez około 10 minut, górna grzałka. Farsz mieszamy z cynamonem, wykładamy na podpieczoną tartę, z pozostałej części ciasta robimy kratkę i ewentualne dodatki ( u mnie listki ;) ). Pieczemy około 30 minut w 180st, grzanie góra i dół



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz