Kruche ciasto
- 125g miękkiego masła
- 250g mąki
- 120g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz
- 6-7 jabłek
- 20g cukru
- łyżka masła
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i podsmażamy na maśle do miękkości. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Formę do tarty smarujemy margaryną i podsypujemy bułką tartą, wyklejamy spód i boki 2/3 ciasta. Podpiekamy w 180st przez około 10 minut, górna grzałka. Farsz mieszamy z cynamonem, wykładamy na podpieczoną tartę, z pozostałej części ciasta robimy kratkę i ewentualne dodatki ( u mnie listki ;) ). Pieczemy około 30 minut w 180st, grzanie góra i dół
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz