czwartek, 6 czerwca 2013

Migdałowa tarta z budyniem i truskawkami



Spód: 

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

  • Truskawki

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
Formę na tartę posmarować masłem. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć (użyłam fasoli). Ciasto podpiec przez 15 minut w 200st. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Budyń przygotować wg przepisu z opakowania używając mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu rozłożyć równomiernie na tarcie, na koniec ułożyć truskawki *



*Na życzenie córki posypałam rozgniecionym ciasteczkiem Hit black&white 



3 komentarze: