Ciasto:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 125ml oleju
- 125ml wody
- 3 łyżki kakao
- 200g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- truskawki
- 100g cukru
- 500g twarogu z wiaderka
- 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny
- 500g śmietanki tortowej 36%
- rozkruszone ciasteczko Hit do posypania*
Jajka ubijać z cukrem mikserem koło 10 minut. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i przesiać do masy jajecznej delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy posmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20min. w temperaturze 200°C (sprawdzić patyczkiem). Ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z cukrem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić, dodać do kremu i wymieszać. Masę wyłożyć na owoce, posypać i schłodzić w lodówce
*oczywiście może być dowolna inna posypka jak np starta czekolada, jednak ja na życzenie córki do ciast używam zawsze ciasteczka HIT :)
Mniam... mniam... Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńwitam. właśnie zrobiłam to ciasto ale wyszły mi grudki w serniku z żelatyny być może dodałam za mało wody do jej spęcznienia, jaka jest potrzebna ilość wody na te 4,5 łyżeczki żelatyny?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
marzena
Oj trudno mi określić, sypie żelatyne do miseczki i zalewam wodą tak żeby cała namokła po prostu. Jak zrobiły się grudki to raczek kwestia zahartowania. Być może była zbyt mocno podgrzana i za dużo masy serowej lub za słabe wymieszanie - to bym obstawiała. Jak następnym razem też nie wyjdzie można usztywnić masę galaretką truskawkową :) Rozpuścić ją w mniejszej ilości wody niż producent zaleca ( np jak w cieście Fiona) i tężejącą wymieszać z masą
Usuń