czwartek, 13 czerwca 2013

Dobre ciasto z truskawkami




Ciasto:
  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 200g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • truskawki
  • 100g cukru
  • 500g twarogu  z wiaderka 
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 500g śmietanki tortowej 36%

  • rozkruszone ciasteczko Hit do posypania*

Jajka ubijać z cukrem mikserem koło 10 minut. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i przesiać do masy jajecznej delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy  posmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym piekarniku około 15-20min. w temperaturze 200°C (sprawdzić patyczkiem). Ostudzić. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twaróg utrzeć z cukrem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Śmietanę ubić, dodać do kremu i wymieszać. Masę wyłożyć na owoce, posypać i schłodzić w lodówce




*oczywiście może być dowolna inna posypka jak np starta czekolada, jednak ja na życzenie córki do ciast używam zawsze ciasteczka HIT :)

   Truskawkowy zawrót głowy 2013

3 komentarze:

  1. Mniam... mniam... Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam. właśnie zrobiłam to ciasto ale wyszły mi grudki w serniku z żelatyny być może dodałam za mało wody do jej spęcznienia, jaka jest potrzebna ilość wody na te 4,5 łyżeczki żelatyny?
    pozdrawiam
    marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trudno mi określić, sypie żelatyne do miseczki i zalewam wodą tak żeby cała namokła po prostu. Jak zrobiły się grudki to raczek kwestia zahartowania. Być może była zbyt mocno podgrzana i za dużo masy serowej lub za słabe wymieszanie - to bym obstawiała. Jak następnym razem też nie wyjdzie można usztywnić masę galaretką truskawkową :) Rozpuścić ją w mniejszej ilości wody niż producent zaleca ( np jak w cieście Fiona) i tężejącą wymieszać z masą

      Usuń