Ciasto:
- 225g mąki pszennej
- 65g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 225g masła o temperaturze pokojowej
- 6 średnich jajek
- 200g cukru
- 60g mąki pszennej
- skórka otarta z 3 cytryn
- 150ml soku z cytryn
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę. Wyłożyć do lodówki na 3 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 175st przez 25 minut. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok. Krem wyłożyć na podpieczone, ostudzone ciasto. Piec kolejne 30minut w temperaturze 160st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz