czwartek, 6 czerwca 2013

Cytrusowy puch

Ciasto:
  • 225g mąki pszennej
  • 65g cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 225g masła o temperaturze pokojowej
Krem:
  • 6 średnich jajek
  • 200g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 150ml soku z cytryn

  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę. Wyłożyć do lodówki na 3 minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 175st przez 25 minut. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok. Krem wyłożyć na podpieczone, ostudzone ciasto. Piec kolejne 30minut w temperaturze 160st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz