- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 250g roztopionego masła
- 1,5 kg jabłek
- garść orzechów włoskich
- garstka płatków migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Orzechy posiekać. Jajka ubić na lekką i puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając do powstania gęstej i jasnej piany. Ciągle miksując dodać przesiane mąki, a następnie masło i zmiksować do połączenia. blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę. Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami, migdałami i cynamonem. Piec w temperaturze 200st przez 45minut do "suchego patyczka". Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ciasta z jabłkami nie należą do tych za którymi szaleję, ale w połączeniu z orzeszkami z chęcią bym się skusiła na kawałeczek, zwłaszcza, że wygląda tak kusząco;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołąceznie do grona moich obserwatorów - Pozdrawiam
Paulina
anielskieprzysmaki.pl-pycha .Polecam Monika
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń