czwartek, 6 czerwca 2013

Puszyste ciasto z jabłkami i orzechami


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 1,5 kg jabłek 
  • garść orzechów włoskich
  • garstka płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić w grubą kostkę. Orzechy posiekać. Jajka ubić na lekką i puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając do powstania gęstej i jasnej piany.  Ciągle miksując dodać przesiane mąki, a następnie masło i zmiksować do połączenia. blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na blachę. Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami, migdałami i cynamonem. Piec w temperaturze 200st przez 45minut do "suchego patyczka". Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

3 komentarze:

  1. Ciasta z jabłkami nie należą do tych za którymi szaleję, ale w połączeniu z orzeszkami z chęcią bym się skusiła na kawałeczek, zwłaszcza, że wygląda tak kusząco;)
    Dziękuję za dołąceznie do grona moich obserwatorów - Pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. anielskieprzysmaki.pl-pycha .Polecam Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń