czwartek, 6 czerwca 2013

Tarta rabarbarowa z bezą


  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 155g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru
  • 300ml mleka
  • 500g rabarbaru
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i 3 żółtka zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30minut. W tym czasie rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać). Zasypać 80g cukru. 200ml mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budyń i dodać do gotującego. Ugotować chwile mieszając bez dodawania cukru. Wodę z rabarbaru wylać, kawałki dodać do ugotowanego budyniu i wymieszać. Kruche ciasto wykleić w natłuszczonej formie na tartę, na ciasto wylać budyń z rabarbarem i podpiec 20minut w temperaturze 180st. Białka ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej  25 minut w temperaturze 160st





 

2 komentarze: