- 250ml ciepłej wody
- 4 łyżeczki cukru + 1/3 łyżeczki
- 4 łyżki mąki + 3,5 szklanki
- pół kostki drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Do miski nalewamy wody, dodajemy 4 łyżeczki cukru i 4 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy rozdrobnione drożdże, całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na około 10-15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy reszte składników*, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być na powierzchni LEKKO klejące. Pod ciasto na dnie miski sypiemy trochę mąki, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem blachę do pieczenia lekko smarujemy oliwą. Jeśli chcemy ciasto bardzo puszyste lekko je ugniatamy na stolnicy, podrzucamy by się zluzowały i wykładamy na blaszkę formując rękoma. Jeśli chcemy mniej puszyste ciasto wałkujemy**
* Do ciasta możemy dodać kukrkume dla uzyskania żółtego koloru, bądź zioła dla smaku np oregano.
** Ciasto możemy także podzielić na np dwie części i rozwałkować dla bardzo cienkich spodów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz