Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
Krem:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 600 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę posmarować masłem. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć (użyłam fasoli). Ciasto podpiec przez 15 minut w 200st. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Budyń przygotować wg przepisu z opakowania używając mniejszej ilości mleka. Po ugotowaniu rozłożyć równomiernie na tarcie, na koniec ułożyć truskawki *
*Na życzenie córki posypałam rozgniecionym ciasteczkiem Hit black&white
Bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń