poniedziałek, 10 czerwca 2013

Botwinka


Składniki*

  • bulion na indyku wraz z mięsem (skrzydło)
  • botwina
  • ziemniaki
  • marchew
  • koperek
  • pietruszka
  • lubczyk
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • ocet

  • śmietana 18%


Do buliony dodajemy liść laurowy, ziele, pokrojone ziemniaki i marchew. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy poszatkowaną zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną botwinę ( buraczki wraz z łodygami i liśćmi). Po dodaniu botwiny należy od razu dodać około łyżkę octu i zamieszać. Doprawiamy i dalej gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu do smaku zaprawiamy śmietaną. Na talerzu posypujemy koperkiem




* Nie podaje ilości ze względu na gotowanie w hurtowych ilościach ;) Składniki podane od tych których użyłam najwięcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz