- 200g mąki pszennej
- 100g margaryny
- 75g + 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 600 ml mleka
- 700g rabarbaru i truskawek
- 100g cukru pudru
- 3 jajka
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, margarynę, 75g cukru, proszek do pieczenia i żółtka zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ( nie trzeba obierać), truskawki umyć i oczyścić. 500ml mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, budyń rozmieszać w pozostałym mleku i dolać do gotującego się mleka od razu mieszając bo szybko zgęstnieje. Rabarbar i truskawki dodać do budyniu, wymieszać. Ciasto kruchę wykleić na natłuszczonej formie na tartę, na ciasto wylać budyń, podpiec przez 20minut w temperaturze 180st. Białka ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na podpieczone ciasto i piec dalej 25minut w temperaturze 160st
Rabarbar i beza - idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńI zawsze pysznie smakuje :)
Usuń