poniedziałek, 10 czerwca 2013

Chleb wieloziarnisty


  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50g drożdży świeżych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 szklanki otrąb pszennych
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1l ciepłej wody

Wszystkie suche składniki mieszamy i zalewamy litrem ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy, powinno być dosyć luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20minut. Po tym czasie ponownie chwile wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem, posypujemy ulubionymi nasionami np. pestkami dyni, ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto pieczemy ok 1h w temperaturze 230st. W oryginalnym przepisie było by piec na grzałkach góra dół, u mnie jednak chleb się szybko palił więc piekarnik nagrzewałam na obu grzałkach jednak po wstawieniu chleba ustawiam tylko dół. Skórka ładnie brązowieje





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz