- skrzydło z indyka
- 2 żeberka ekstra mięsne ( najlepsze byłyby wędzone)
- ok 1 kg ogórków kiszonych startych wraz z wodą
- 3 duże ziemniaki
- 3 średnie marchewki
- pół dużej główki czosnku
- 2 średnie cebule
- pietruszka korzeń
- seler korzeń
- koperek, nać pietruszki, liście selera, liście lubczyku, szczypiorek
- ziela angielskie, liście laurowe
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, estragon, cząber *
- śmietana 18%
Mięsa podgotować aż zmiękną wraz z liśćmi laurowymi i zielem oraz drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki pokroić w paski, pozostałe warzywa posiekać w blenderze**, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Pogotować z 20 minut, dodać ogórki oraz posiekaną zieleninę, pogotować z 10 minut. Doprawić, zamieszać i chwilkę podgotować. Zaprawić do smaku śmietaną
* Osobiście zupy ogórkowej nie sole.
** Teoretycznie powinno się warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki. Z braku czasu siekacz blendera też się nadaje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz