piątek, 14 czerwca 2013

Zupa ogórkowa




  • skrzydło z indyka
  • 2 żeberka ekstra mięsne ( najlepsze byłyby wędzone) 
  • ok 1 kg ogórków kiszonych startych wraz z wodą
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • pół dużej główki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • pietruszka korzeń
  • seler korzeń
  • koperek, nać pietruszki, liście selera, liście lubczyku, szczypiorek
  • ziela angielskie, liście laurowe
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, estragon, cząber *
  • śmietana 18%

Mięsa podgotować aż zmiękną wraz z liśćmi laurowymi i zielem oraz drobno pokrojoną cebulą. Ziemniaki pokroić w paski, pozostałe warzywa posiekać w blenderze**, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Pogotować z 20 minut, dodać ogórki oraz posiekaną zieleninę, pogotować z 10 minut. Doprawić, zamieszać i chwilkę podgotować. Zaprawić do smaku śmietaną 





* Osobiście zupy ogórkowej nie sole.
** Teoretycznie powinno się warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki. Z braku czasu siekacz blendera też się nadaje :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz