- kiełbasa
- młoda kapusta
- cebula
- koper
- szczypiorek
- nać pietruszki
- lubczyk
- 1-2 łyżki mąki
- śmietana 18%
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz ( różne -ziołowy, czarny, biały, cayenne)
- oliwa
W dużym garnku na oliwie podsmażamy cebulkę. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie i razem przysmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę powoli mieszając. Jak kapusta zmięknie i puści wodę dodajemy poszatkowaną zieleninę. Całość dusimy około 20-30 minut. W miarę możliwości wyciągamy liście oraz ziele. Doprawiamy solą i pieprzem ( sporo pieprzu) W wyniku duszenia kapusty powinno powstać trochę soku ( jeśli nie można podlać troszkę wodą w zależności ile sosu chcemy uzyskać) , odbieramy chochelkę do miseczki i rozcieramy z mąką, dodajemy do ciągle gotującej się kapusty i jeszcze chwile podduszamy. Na koniec zaprawiamy śmietaną
Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń