Kruchy spód
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 30g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- śliwki ( u mnie 10 średniej wielkości)
- jagody ( garść)
- łyżka cukru
- Troszkę płatków migdałów (opcjonalnie)
Flan
- 2 jajka
- 100ml mleka
- 30g cukru
Składniki na kruche ciasto zagnieść w kulę i odłożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wysmarować margaryną i wgnieść w nią ciasto. Śliwki wypestkować, przekroić na ćwiartki i ułożyć na spodzie skórkami w dół. W wolne miejsca wsypać jagody. Posypać cukrem. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego
200st i podpiec 10 minut. W tym czasie połączyć składniki na flan ( trzepaczką do jajek, żeby dobrze się połączyły), zalać owoce, posypać odrobiną płatków migdałów i piec dalej 30minut
Mmm, prezentuje się wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńmniam, co za niebanalne połączenie
OdpowiedzUsuńśliwki i jagody fiu fiu..
:)
Dziękuję za dodanie tarty do Jagodowo Nam 5!