wtorek, 23 lipca 2013

Tarta śliwkowo jagodowa




Kruchy spód

  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 30g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie
  • śliwki ( u mnie 10 średniej wielkości)
  • jagody ( garść)
  • łyżka cukru

  • Troszkę płatków migdałów (opcjonalnie)

Flan
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 30g cukru

Składniki na kruche ciasto zagnieść w kulę i odłożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wysmarować margaryną i wgnieść w nią ciasto. Śliwki wypestkować, przekroić na ćwiartki i ułożyć na spodzie skórkami w dół. W wolne miejsca wsypać jagody. Posypać cukrem. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego
200st i podpiec 10 minut. W tym czasie połączyć składniki na flan ( trzepaczką do jajek, żeby dobrze się połączyły),  zalać owoce, posypać odrobiną płatków migdałów i piec dalej 30minut





Jagodowo Nam edycja 5! Kwaśnie, no właśnie

2 komentarze:

  1. Mmm, prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, co za niebanalne połączenie
    śliwki i jagody fiu fiu..
    :)

    Dziękuję za dodanie tarty do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń