sobota, 6 lipca 2013

Prosty chleb



  • 700 g mąki chlebowej (Lubella 3 ziarna) 
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 15 g świezych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

    W dużej misce połączyć wszystkie składniki, ciasto wyrabiać na oprószonej mąką powierzchni starając się jak najmniej podsypywać.  Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne włożyć je do podsypanej mąką miski , przykryć ściereczką i odstawić na około 1h . Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, uderzyć je pięścią i chwile wyrabiać. Uformować bochenek i wyłożyć go na blachę oprószoną mąką. Pozostawić na 30 minut. Gdy chlebek urośnie naciąć go ostrym nożem i posypać mąką. Piec w nagrzanym do 230st piekarniku przez 10 minut, a następnie w 200st przez 20-25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz