- 700 g mąki chlebowej (Lubella 3 ziarna)
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 15 g świezych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wodyW dużej misce połączyć wszystkie składniki, ciasto wyrabiać na oprószonej mąką powierzchni starając się jak najmniej podsypywać. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne włożyć je do podsypanej mąką miski , przykryć ściereczką i odstawić na około 1h . Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, uderzyć je pięścią i chwile wyrabiać. Uformować bochenek i wyłożyć go na blachę oprószoną mąką. Pozostawić na 30 minut. Gdy chlebek urośnie naciąć go ostrym nożem i posypać mąką. Piec w nagrzanym do 230st piekarniku przez 10 minut, a następnie w 200st przez 20-25 minut.
sobota, 6 lipca 2013
Prosty chleb
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz