- Skrzydło z indyka
- Młode marchewki
- Młode ziemniaki
- Fasolka szparagowa
- Koperek
- Pietruszka ( korzeń i nać)
- Lubczyk
- Por
- Seler (korzeń i liście)
- Cebula
- Czosnek
- Kasza jaglana
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
Skrzydło z indyka ugotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, zieloną częścią pora, selerem, lubczykiem, podpieczoną cebulą oraz ząbkiem czosnku. Bulion powinien sobie lekko "pyrkać" 1-1,5h. Wywar odcedzić. Do czystego buliony dodać resztę oczyszczonych warzyw ( w tym drobno pokrojoną białą część pora) , wsypać kaszę jaglaną i gotować około 30 minut ( aż kasza będzie miękka). Na kilka minut przed końcem dodać posiekaną pietruszkę oraz koperek
Dla malucha po 8 msc wybrałam warzywa i kaszę. Zblenderowałam. Dla uzyskania dobrej konsystencji dolewałam przegotowaną wodę ( trochę wywaru z indyka trafiło do miseczki z warzywami i kaszą, większej ilości wolałam jednak nie dodawać i taka lekka zupka bardzo dziecku smakowała). Można dodać mięsko z indyka
Dla przedszkolaka doprawiłam zupkę lekko pieprzem i szczyptą soli. Do miseczki dołożyłam oberwane mięsko z indyka
Dorosłym zupa również smakowała ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz