- 220g masła
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- 300g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej*
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- najlepsze z twardą marmoladą ewentualnie dżem, gruby cukier, posypka itp
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i dalej miksować, dodać jajka, aromat i stale miksując dodać mąki oraz sól.Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyć do maszynki do ciastek lub rękawa cukierniczego ( trudniej wyciskać). Na blachę położyć papier do pieczenia, w niewielkich odległościach wyciskać ciasteczka. Na ciastka położyć kleksy marmolady, dżemu, posypać cukrem lub posypką - wedle uznania. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180st. Ciasteczka będą wydawały się miękkie, ale dojdą podczas stygnięcia.
* Mąka ziemniaczana nadaje tym kruchym ciasteczkom piaskowości. Jeśli nie lubimy takich należy ilość mąki zmniejszyć lub nie dawać jej wcale
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz