poniedziałek, 22 lipca 2013

Beza pod jagodową pierzynką



  • Bezy, kilka sztuk
  • Śmietana 36% 
  • 250g sera twarogowego z wiaderka
  • 40g cukru
  • Kilka garści jagód 

Bezy pieczemy wg TEGO przepisu. Śmietanę ubijamy nie dodając cukru! Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jagód - do smaku, zostawiając jednak kilka do posypania. Razem ucieramy żeby spora część jagód sięrozgniotła.  Do szklanki nakładamy łyżkę bitej śmietany na to kruszymy bezy ( mniejsze i większe kawałki), przykrywamy bitą śmietaną - nie grubą warstwą ale staramy się zrobić z niej "daszek" nad bezą żeby mus jagodowy się utrzymał, a nie cały od razu spłynął. Na bitą śmietanę wylewamy musu delikatnie. Część spłynie luźniejszymi bokami. Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i posypujemy jagodami 






Jagodowo Nam edycja 5!

2 komentarze: