poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciasto jagodowe



Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
Krem
  • 500g sera twarogowego z wiaderka
  • 100g cukru
  • 500ml śmietanki 30%
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny + trochę zimnej wody

  • jagody
  • różowy cukier

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy, wymieszać i dodać wodę. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i podsypać ( ja używam kaszy manny). Biszkopt wylać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez około 20-25minut. Gotowy biszkopt wystudzić. 
Ser utrzeć z cukrem, osobno ubić bita śmietanę i dodać do sera, wymieszać. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, gdy napęcznieje ( około 5 minut) podgrzać. Do żelatyny dodać łyżeczkę masy , wymieszać, dodać jeszcze jedną i po zamieszaniu całość dodać do masy serowej. Na ostudzony biszkopt wsypać jagody, wyłożyć masę serową, udekorować cukrem. Schłodzić w lodówce minimum 2h







Jagodowo Nam edycja 5!

5 komentarzy:

  1. Boskie to ciasto! Tak się ślinię,że klawiatura zamokła :)
    A tak na poważnie to połączenie twarożku i jagód to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym się wprosiła na to pyszne ciacho do Ciebie,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę pyszne! Po zjedzeniu 3 kawałków nie ma się dość :) Także zachęcam do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    dziekuje za dodanie ciacha do jagodowej akcji!

    OdpowiedzUsuń