czwartek, 4 lipca 2013

Sos słodko kwaśny


  • 5 średnich pomidorów
  • 1 spora cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka ananasa
  • puszka pędów bambusa
  • 3 duże ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego*
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • przyprawy: bazylia, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, lubczyk otarty, sól, pieprz czarny 

Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych, naciąć na krzyż od spodu, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, cebule pokroić w piórka i dusić razem około pół godziny. Po tym czasie dodawać marchew pokrojoną w zapałkę, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, ananasa pokrojonego w kostkę wraz z zalewą, paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, musztardę, wymieszać, doprawić dusić kolejne pół godziny co jakiś czas mieszając. 




* Jeśli użyje się więcej pomidorów koncentrat nie będzie potrzebny 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz