- 5 średnich pomidorów
- 1 spora cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- pół puszki kukurydzy
- puszka ananasa
- puszka pędów bambusa
- 3 duże ząbki czosnku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego*
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka musztardy
- przyprawy: bazylia, pieprz ziołowy, curry, papryka słodka, lubczyk otarty, sól, pieprz czarny
Pomidory oczyścić z gniazd nasiennych, naciąć na krzyż od spodu, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, cebule pokroić w piórka i dusić razem około pół godziny. Po tym czasie dodawać marchew pokrojoną w zapałkę, pędy bambusa, kukurydzę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, ananasa pokrojonego w kostkę wraz z zalewą, paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, musztardę, wymieszać, doprawić dusić kolejne pół godziny co jakiś czas mieszając.
* Jeśli użyje się więcej pomidorów koncentrat nie będzie potrzebny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz