Przez wielu uwielbiana, przez niektórych nieznana. Za dziecka moja ulubiona i jak się okazało dla mojego partnera również z tym, że wg niego była to zupa jajkowa :) Tak też mawiamy do naszych dzieciorków ;) Najlepsza na kościach, nie polecam za to na drobiu
- żeberka
- szczaw ok. 300g
- ziemniaki ok. 500g
- 2 marchewki
- duża cebula
- szczypiorek, koperek, pietruszka, lubczyk
- pieprz, sól
- śmietana 18%
- jajka
- susz warzywny
- 3 całe liście pora
Wywar mięsny ugotować z cebulą pokrojoną w kostkę, liśćmi pora i suszem warzywnym. Dorzucić pokrojone ziemniaki i marchew, gotować około 15 minut. Szczaw dobrze wypłukać, pokroić wzdłuż i wszerz, ale nie siekać drobno. Dodać do zupy szczaw, pokrojony szczypior i posiekaną zieleninę. Posolić i obficie popieprzyć. .Podgotować 5-10 minut. Zabielić śmietaną do smaku, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz