Ilość składników jest tak na prawdę nie ważna. Może być bardziej mięsny lub bardziej pieczarkowy, a reszta "na oko"
- filet kurczaka
- przyprawy do kurczaka np złocista, curry, pieprz
- pieczarki
- śmietanka 30%
- cebula
- natka pietruszki
- pieprz biały, czarny, cayenne, sól
- mąka pszenna
- olej
Filet oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Po tym czasie podsmażamy na patelni. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. 2/3 pieczarek kroimy w plastry, a 1/3 w kosteczkę. Gdy cebula się zrumieni dodajemy pieczarki, całość smażymy około 15-20 minut mieszając. Posypujemy lekko mąką ( na tyle żeby wchłonęła wodę z pieczarek), mieszamy chwilkę podsmażając i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu jak śmietana zacznie pyrkać. Doprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podałam z makaronem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz