poniedziałek, 5 maja 2014

Sos pieczarkowy

 Ilość składników jest tak na prawdę nie ważna. Może być bardziej mięsny lub  bardziej pieczarkowy, a reszta "na oko"
  • filet kurczaka
  • przyprawy do kurczaka np złocista, curry, pieprz
  • pieczarki
  • śmietanka 30%
  • cebula
  • natka pietruszki
  • pieprz biały, czarny, cayenne, sól 
  • mąka pszenna
  • olej
Filet oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2h. Po tym czasie podsmażamy na patelni. Gdy mięso się lekko zrumieni dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. 2/3 pieczarek kroimy w plastry, a 1/3 w kosteczkę. Gdy cebula się zrumieni dodajemy pieczarki, całość smażymy około 15-20 minut mieszając. Posypujemy lekko mąką ( na tyle żeby wchłonęła wodę z pieczarek), mieszamy chwilkę podsmażając i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu jak śmietana zacznie pyrkać. Doprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podałam z makaronem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz