piątek, 30 maja 2014

Gulasz wieprzowy



  • 1kg łopatki wieprzowej
  • cebula
  • czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 1 marchewka
  • pół szklanki groszku 
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • pieprz czarny, cayenne, sól
  • mąka pszenna


Łopatkę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i odkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie obtaczamy mięso w około dwóch łyżkach mąki i od razu smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Podsmażamy do momentu obsmażenia z każdej strony, po czym przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą do przykrycia mięsa. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, cebule pokrojoną w piórka i dusimy do miękkości mięsa czyli około 1,5 - 2 godziny. Pół godziny przed końcem duszenia  dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i pieczarki, a na ostatni kwadrans pokrojoną paprykę i groszek, doprawiamy na koniec. Gdy mięso jest miękkie odlewamy część sosu i mieszając trzepaczką zagęszczamy mąką. Powstałą papkę dodajemy do gulaszu i jeszcze chwilkę gotujemy mieszając. Do zagęszczenia trzeba użyć różnej ilości mąki - zależy ile sosu się zredukowało i jak gęsty sos chcemy uzyskać, ja dodałam 2 czubate łyżki. Gulasz podawałam z kaszą gryczaną

1 komentarz:

  1. Uwielbiam gulasz, ten wygląda super pysznie.
    Robiłam ostatnio również.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń