- ok 800g mielonej łopatki wieprzowej
- kilka pieczarek ( niestety nie ważyłam)
- 2 cebule
- pół główki czosnku
- jajko
- 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich
- wrząca woda
- gałka muszkatołowa, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól
Płatki zalewamy wrzącą wodą ( około 1cm ponad poziom płatków), przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Pieczarki i 1 cebule drobno kroimy, podsmażamy około 15minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Drugą cebule również drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i razem z jajkiem mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy napęczniałe płatki, doprawiamy. Mokrymi dłońmi nabieramy porcje mięsa, rozpłaszczamy na dłoni i po środku nakładamy łyżeczkę pieczarkowego farszu. Zlepiamy kotleta, lekko rozpłaszczamy i smażymy po kilka minut z obu stron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz