poniedziałek, 5 maja 2014

Kotlety mielone z pieczarkami



  • ok 800g mielonej łopatki wieprzowej 
  • kilka pieczarek ( niestety nie ważyłam) 
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku
  • jajko
  • 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich
  • wrząca woda
  • gałka muszkatołowa, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól
Płatki zalewamy wrzącą wodą ( około 1cm ponad poziom płatków), przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia. Pieczarki i 1 cebule drobno kroimy, podsmażamy około 15minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Drugą cebule również drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i razem z jajkiem mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy napęczniałe płatki, doprawiamy. Mokrymi dłońmi nabieramy porcje mięsa, rozpłaszczamy na dłoni i  po środku nakładamy łyżeczkę pieczarkowego farszu. Zlepiamy kotleta, lekko rozpłaszczamy i smażymy po kilka minut z obu stron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz