Ostatnia kartoflanka dzieciom podpasowała więc pora na kolejną. Z małą zmianą wkładu i tym razem zaprawiona śmietaną. Nie jest to konieczne jednak nie smakowała mi bez, czułam, że "czegoś" jej brakuje. Każdy najlepiej niech wykończy pod swój smak :)
- ok 9-10 ziemniaków
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- pęczek koperku
- gałązka lubczyku
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 pomidory
- ziele angielskie, liść laurowy
- przyprawa rosołowa, majeranek, pieprz czarny
- śmietana 18%
Marchew kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę, pietruszkę w plastry lub większe kawałki, z lubczyku obrywamy listki i drobno siekamy. Składniki gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym około 10minut. Z pomidorów wyciąć nasadę, od spodu naciąć, sparzyć wrzątkiem, po około 3 minutach przelać zimną wodą i obrać. Pokrojone w kostkę pomidory dodać do zupy. Soczewice chwile namoczyć, a następnie porządnie przelać pod bieżącą wodą np na sitku , dodajemy do zupy i gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i przyprawy, wyławiamy kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Odlewamy około dwie chochelki zupy do blendera, starając nałożyć po równo wszystkich warzyw, blenderujemy i odlewamy do zupy żeby ją zagęścić. Zaprawiamy śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz