piątek, 24 stycznia 2014

Kiszona kapusta zasmażana




Jesienią i zimą kapusta kiszona pod różną postacią ląduje na naszym stole często. Tym razem przepis na moją ulubioną wersje


  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • duża marchewka
  • cebula
  • 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól do smaku 
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki 

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Całość na dużej patelni zalać wodą na tyle by składniki były przykryte, ale nie pływały. Dusić około 20-30 minut. Odlać pozostałą na patelni wodę do kubeczka - przyda się później, wyjąć liście i ziela, doprawić.  Na małej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i stale mieszając najlepiej trzepaczką podsmażyć, żeby pozbyć się surowego smaku mąki. Dalej podsmażając dolewać wody z kapusty ciągle rozcierając grudki mąki. Gdy zasmażka osiągnie pożądaną przez nas konsystencję - już nie gęstą ciągnącą, ale jeszcze nie płynną całkiem dodajemy trochę kapusty i tak wymieszaną dodajemy na dużą patelnie z kapustą. Dokładnie mieszamy chwilkę podgrzewając

1 komentarz: