Dla nas coś innego w kuchni. Zdecydowanie najlepsza następnego dnia :)
- ok 2,5 l bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 200g czerwonej soczewicy
- kawałek pora
- fasolka szparagowa
- koperek
- nać pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz czarny, majeranek, curry, papryka ostra, lubczyk, sól
- koncentrat pomidorowy
- śmietana 18%
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, fasolkę pokroić na 1-2 cm paski, pora pokroić w krążki. Do bulionu dodać naszykowane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Soczewice chwile namoczyć, a następnie porządnie przelać pod bieżącą wodą np na sitku. Dodać do lekko podgotowanych warzyw i gotować około 20 minut. Pod koniec dodać koncentrat - u mnie dwie łyżki, posiekany koper i pietruszkę. Na sam koniec doprawić i zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz