czwartek, 23 stycznia 2014

Zupa z czerwonej soczewicy




Dla nas coś innego w kuchni. Zdecydowanie najlepsza następnego dnia :)

  • ok 2,5 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 200g czerwonej soczewicy
  • kawałek pora
  • fasolka szparagowa
  • koperek
  • nać pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny, majeranek, curry, papryka ostra, lubczyk, sól
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana 18%

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę, fasolkę pokroić na 1-2 cm paski, pora pokroić w krążki. Do bulionu dodać naszykowane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Soczewice chwile namoczyć, a następnie porządnie przelać pod bieżącą wodą np na sitku. Dodać do lekko podgotowanych warzyw i gotować około 20 minut. Pod koniec dodać koncentrat - u mnie dwie łyżki, posiekany koper i pietruszkę. Na sam koniec doprawić i zabielić śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz