Nie jest to oczywiście prawdziwy sos bolognese :) Ale zapewniam, że pyszny i świetnie się nadaje do "sprzątania" w kuchni
- ok 500g zmielonej łopatki
- duża cebula
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 250ml wody (lub więcej)
- główka czosnku
- pieprz czarny, ziołowy, cayenne,
- bazylia, oregano, lubczyk, gałka muszkatołowa, sól
- paczka makaronu
- łyżka gęstej śmietany
- żółty ser*
- olej do podsmażenia cebulki
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni dodajemy mięso, mieszając rozbijamy grudki. Gdy mięso nabierze w całości jasnego koloru rozrabiamy koncentrat pomidorowy z wodą i zalewamy mięso. Dusimy pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolewamy wody - danie ma być cały czas lekko płynne. Po kwadransie czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę, dodajemy na patelnie. Makaron gotujemy al dente ( lekko twardy, bez surowego smaku), odcedzamy i zostawiamy w garnku, sos na patelni doprawiamy, zaprawiamy lekko śmietaną, przekładamy do makaronu i dodajemy starty ser, mieszamy. Danie można jeść od razu, jeśli jednak sos wyszedł nam dobrze płynny warto je na chwile zostawić wtedy makaron wchłonie smaki :)
* u mnie około 200g do garnka, plus każdy sobie ile lubi do posypania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz