sobota, 11 stycznia 2014

Leśny mech - ciasto szpinakowe



  • 450g szpinaku siekanego mrożonego
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300ml śmietanki 30% 
  • łyżka cukru pudru
  • owoc granatu

Jajka utrzeć z cukrem. Powoli stale miksując dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Zmiksować do połączenia składników. Rozmrożony szpinak odsączyć z wody, łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na natłuszoną i podsypaną mąką tortownice. Piec około godziny w 180st

Z upieczonego ciasta ściąć górę, rozkruszyć. Śmietanę ubić dodając na koniec cukier puder. Ostygniętę ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać rozkruszonym ciastem oraz pestkami granatu, lekko docisnąć













2 komentarze:

  1. Super, nigdy nie przyszło mi do głowy aby szpinak wkręcić do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! szacun Kasia! U mnie dopiero co odkryli, że marchewka nadaję się do ciasta, ale jak powiem, po zjedzeniu, że szpinak też do ciasta się nada to spadną z krzeseł :D

    OdpowiedzUsuń