- 450g szpinaku siekanego mrożonego
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- owoc granatu
Jajka utrzeć z cukrem. Powoli stale miksując dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta. Zmiksować do połączenia składników. Rozmrożony szpinak odsączyć z wody, łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na natłuszoną i podsypaną mąką tortownice. Piec około godziny w 180st
Z upieczonego ciasta ściąć górę, rozkruszyć. Śmietanę ubić dodając na koniec cukier puder. Ostygniętę ciasto posmarować bitą śmietaną, posypać rozkruszonym ciastem oraz pestkami granatu, lekko docisnąć
Super, nigdy nie przyszło mi do głowy aby szpinak wkręcić do ciasta:)
OdpowiedzUsuńwow! szacun Kasia! U mnie dopiero co odkryli, że marchewka nadaję się do ciasta, ale jak powiem, po zjedzeniu, że szpinak też do ciasta się nada to spadną z krzeseł :D
OdpowiedzUsuń