środa, 29 stycznia 2014

Zupa z groszkiem i jarmużem


  • 240g groszku
  • 2 duże marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • 2 liście jarmużu
  • koperek, natka pietruszki
  • pieprz czarny, ziołowy, lubczyk,przyprawa rosołowa
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • śmietana 18%

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i pora zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i mieszanką rosołową. Po około 20-30 minutach dodać posiekany jarmuż ( bez grubej części ), koperek, pietruszkę i groszek. Podgotować jeszcze z max 10 minut, doprawić, zabielić śmietaną.



Zupa jest równie dobra w wersji pół kremu ( zupełne kremy u mnie w domu nie przechodzą, dzieci koniecznie chcą kawałki, mi podpasowała taka pół na pół) z dodatkową śmietaną :) Porcję zupy po prostu lekko zblenderowałam






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz