Po kurczaku z mango pora na kolejne owocowo - mięsne połączenie :)
- 3 nóżki z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz czarny, ziołowy, cayenne
- olej do smażenia
Nózki kurczaka umyłam, osuszyłam, podzieliłam na udko i podudzie, ponacinałam. Sok z jednej pomarańczy zmieszałam z resztą składników. Do powstałej marynaty włożyłam przygotowane mięso, dokładnie natarłam i odstawiłam do lodówki na 3h. Na patelni rozgrzałam olej, mięso z marynaty podsmażyłam mocno z każdej strony, pozostałą marynatę lekko rozwodniłam i dodałam na patelnie. Na niewielkim gazie dusiłam około 1 - 1,5h co jakiś czas obracając. Po uduszeniu mięso przełożyłam do garnuszka, pomarańcze obrałam i pokroiłam w "kostkę", szybko podsmażyłam na pozostałym na patelni tłuszczu z marynatą - około 0,5minuty tak żeby pomarańcza dokładnie wymieszała się z marynatą, ale nie rozgotowała. Powstałym sosem zalałam mięso*
* można nie zdejmować mięsa z patelni i pomarańcze poddusić razem z mięsem, ja jednak szykowałam je szybciej niż mieliśmy zjeść i tak mi było wygodniej i lepiej żeby zbytnio nie przestygły :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz