poniedziałek, 6 stycznia 2014

3 BIT


  • herbatniki *
  • puszka masy krówkowej
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru)
  • litr mleka
  • kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5l śmietany 30%
  • kakao 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru 

Puszkę masy krówkowej chwile podgrzewamy, żeby łatwej się rozsmarowywała. Na blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nią wykładamy masę krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń: 800ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozmieszać budyń i wlać na gotujące się mleko, zamieszać, chwile zagotować. Budyń zostawić do ostygnięcia. Kostkę masła rozetrzeć mikserem, dodać zimny budyń i chwilę miksować na gładką masę. Masą budyniową pokryć ciasto i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubić dodając na koniec łyżkę cukru pudru, wyłożyć na ciasto. Kakao rónomiernie posypać po wierzchu. Najładniej się prezentuje jeśli będziemy kroić po przerwach między herbatnikami - każdy herbatnik to kawałek ciasta






* na moją blachę poszło 45 herbatników Krakusków. Warstwa 15herbatników 3x5, ale wszystko zależne jest od wielkości blachy i od SAMYCH HERBATNIKÓW. Czasem w tę samą formę inaczej ułożone i trochę mniejsze wchodzą mi na warstwę 24 herbatniki ułożone 4x6

4 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto słodki i mega pyszne, w dodatku bez pieczenia.
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojego bloga na facebooku: https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek
    https://www.facebook.com/pages/Kuchenne-labolatorium/193620880821237

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam, też robiłam kilka dni temu:):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń