sobota, 20 września 2014

Sernik z czekoladową polewą



Po prostu pyszny!




Spód
  • 250g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125g masła
  • szczypta soli

Składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy  i układamy na natłuszczonym spodzie blachy. Pieczemy w nagrzanym do 190st piekarniku przez około 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy.



Masa
  • 6 jajek
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 250g miękkiego masła
  • 170g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • opcjonalnie szczypta soli kapka octu do ubijania białek

Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie, odcedzamy i obtaczamy w łyżce mąki. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno - ja dodaje szczyptę soli i odrobinę octu wtedy zawsze wychodzi mi mocna sztywna piana. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Masło ucieramy, dodajemy twaróg. Do masy dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, owoce i całość miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód, pieczemy w nagrzanym do 150st piekarniku, po 30 minutach zmieniamy temperaturę do 130st i pieczemy 30-40minut ( sernik powinien się lekko zezłocić. Studzimy w uchylonym piekarniku.



Polewa czekoladowa
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
 Żelatynę namoczyć w wodzie. Masło, cukier puder i kakao podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą odstawić na około 5 minut. Po tym czasie dodać żelatynę i energicznie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na wierzch ostudzonego sernika, schłodzić w lodówce

2 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki ten wygląda wspaniale )zjadłabym kawałeczek
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń