wtorek, 30 września 2014

Keczup z cukinią miodem słodzony

Na próżno doszukiwać się tu smaku sklepowego keczupu :) Idealny zamiennik 


  •  ok 1,5kg cukinii (waga już po obraniu i odpestkowaniu)
  • 2 cebule
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz czosnkowy, lubczyk suszony, majeranek, papryka ostra, sól

Pokrojone cukinie poddusić około godzinę (do miękkości) z poszatkowaną cebulą. Zblenderować na papkę i dodać pozostałe składniki. Przyprawy dodawać pod własny smak, u mnie wszystko około łyżeczki poza majerankiem którego szczypta wystarczyła. Dusić całość około pół godziny (czas może wydłużyć się nawet do godziny, trzeba dusić do uzyskania pożądanej konsystencji sosu), gorące nakładać do słoiczków, zakręcić odstawić do góry dnem. Ja dla pewności chwile pasteryzowałam 







 

1 komentarz: