niedziela, 28 września 2014

Grochówka

Do wojskowej z kotła trochę jej brakuje, ale jak na domowe gotowanie jest pyszna :)  

  • 250g grochu łuskanego w połówkach
  • 100g soczewicy czerwonej
  • mięsa wędzone - kiełbasa, boczek, żeberko
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • kawałek pora
  • liść lubczyku
  • 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, majeranek, pieprz, susz warzywny

Groch i soczewice płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia dokładamy mięsa - żeberka w całości, kiełbasa i boczek pokrojone, dolewamy wody, wrzucamy ziela angielskie i liście laurowe, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym gazie około godziny. Warzywa kroimy, dodajemy do zupy razem z suszem - gotujemy do miękkości. Ja zawsze zaczynam od dodania marchewki by gotowała się najdłużej. Doprawiamy pod koniec gotowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz