Do wojskowej z kotła trochę jej brakuje, ale jak na domowe gotowanie jest pyszna :)
- 250g grochu łuskanego w połówkach
- 100g soczewicy czerwonej
- mięsa wędzone - kiełbasa, boczek, żeberko
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- kawałek pora
- liść lubczyku
- 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, majeranek, pieprz, susz warzywny
Groch i soczewice płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia dokładamy mięsa - żeberka w całości, kiełbasa i boczek pokrojone, dolewamy wody, wrzucamy ziela angielskie i liście laurowe, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym gazie około godziny. Warzywa kroimy, dodajemy do zupy razem z suszem - gotujemy do miękkości. Ja zawsze zaczynam od dodania marchewki by gotowała się najdłużej. Doprawiamy pod koniec gotowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz